PowerView’de yapabilmek için PowerPivot’ta ayar…


PowerView çok fazla detay ayar yapılabilen bir yer değil. Daha çok sürükle bırak, kendiliğinden pek çok şey olsun tarzında bir yapısı var. Ama o yapıda kendiliğinden olan bazı şeylerin olabilmesi için arkada bir yerlerde ayarlar yapılması gerekiyor.

En temel olarak PowerView’de rapor geliştirebilmek için öncelikle bir veri kaynağına ihtiyacınız var. Bu veri kaynağı PowerPivot ya da Analysis Services Tabular Mode olmak durumunda. Yani PowerView’da (en azından şimdilik) OLTP ve standart OLAP gibi kaynaklar desteklenmiyor. (Ama PowerPivot ya da Tabular Mode’da istediğiniz hemen her tür kaynağa bağlanarak veri modeli oluşturabilirsiniz.)

Özetle PowerView için öncelikle arkada yapı oluşturmuş olmanız gerekli. Mesela raporda tablo ve grafik nesneler arasında veri ilişkileri oluşturmakla hiç uğraşmıyorsunuz. Çünkü bunlar arkadaki veri modelinde zaten ayarlanmış oluyor.

Tamam, arkada bir veri modeli olması gerektiği, ilişkilerin burada belirlenmiş olması gerektiği gibi şeyleri anladık. Peki PowerPivot ya da Tabular Mode’daki başka hangi özellikler PowerView açısından önemli, onlara bir göz atalım.

Model designer’da bir tablo seçmemiz durumunda şu özellikleri dikkate almalıyız:

Default Field Set: PoverView’de bir tablonun rapor alanına sürüklenmesi durumunda default olarak kullanılacak kolonları ve ölçütleri belirlemeye yarar.
Default Image: Tablodaki satırlar için kullanılacak default imaj kolonunu belirler.
Default Label: Tablodaki satırlar için kullanılacak default etiket kolonunu belirler.
Keep Unique Rows: Tekrar eden değerlerin tekil değerler olarak mı görüntüleneceğini yoksa özetleneceğini mi belirler.
Row Identifier: Satırların tekilliğini sağlayan kolonu belirtir.

Model designer’da bir kolon seçmemiz durumunda ise şu özellikleri dikkate almalıyız:

Default Label: Tablo için kolon seçilirken, kolon için true/false değeri seçilebiliyor. Bir tabloda tek bir kolonun default label özelliği true olabilir.
Image URL: Kolon’da webde ya da bir sharepoint sitesinde yer alan resimlerin url’leri varsa bu özelliği true yapabilirsiniz. Böylece raporda URL’in metni yerine URL’de yer alan resim görüntülenir.
Row Identifier: Yine tablodaki özellikle bağlantılı bir özellik. Tabloda tek bir kolonda bu özelliği true yapabilirsiniz.
Table Detail Position: ‘Default Field Set’te yer alan bir kolonun hangi sırada geleceğini bu özellik belirler.

 

Bu yazı SSAS, Tabular Mode ve PowerPivot, SSRS ve PowerView içinde yayınlandı. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s